AZ AUTÓBALESETEK LEGGYAKORIBB OKAI: MIK EZEK?

Az autóval való utazás mindig tartogathat potenciális veszélyforrásokat: a kockázatok állandóan jelen vannak, ezért mindig óvatosnak kell lenni és a lehető legnagyobb figyelmet kell tanúsítani. Persze néha ez nem elég: a közúti balesetek elkerülése valószínűleg lehetetlen. Számukat azonban drasztikusan csökkentheti. Hogyan? Néhány, egyszerű szabály betartásával, és mindenekelőtt azzal, ha ismerjük az autóbalesetek leggyakoribb okait.


TARTALOM

Az autóbalesetek leggyakoribb okai

-         Vezetés közbeni okostelefon-használat

-         Elbóbiskolás

-         Alkohol és drogok

-         Nagy sebesség

-         Időjárási körülmények

-         Nem biztonságos autó


Az autóbalesetek leggyakoribb okai

Melyek azok a leggyakoribb helyzetek, amelyek közúti balesetben való részvételhez vezethetnek? Felsoroltunk néhányat a leggyakoribbak közül, hogy felismerje a kiemelt kockázatokat, és megelőzze az esetleges autóbaleseteket.


Vezetés közbeni okostelefon-használat

Az autóbalesetek fő oka egyértelműnek tűnik, ez pedig az okostelefon használata. Valóban, túlságosan gyakran látni, hogy a sofőrök figyelmét elvonja a mobiltelefon: az út helyett a képernyőt nézik, fél kézzel tartják a készüléket, és határozottan nem igazán a vezetésre koncentrálnak. Sajnos a kísértés, hogy a mobiltelefonra nézzünk, hogy esetleg üzeneteket ellenőrizzünk, az egyik leggyakoribb oka a volánnál bekövetkező baleseteknek (de gyakran a súlyos bírságoknak, és következésképpen a büntetőpontoknak is). Ahhoz, hogy képet kapjunk arról, mennyire veszélyes ez a szokás, nézzük meg a következő példát: az autópályán 130 km/órás sebességgel haladva három másodperces okostelefonozás egyenértékű azzal, mintha száz métert csukott szemmel tennénk meg.


Elbóbiskolás

Az autós egyik legnagyobb ellensége a kialvatlanság/fáradtság, amely hirtelen és gyakran nagyon súlyos következményekkel jár. Sokan döntenek úgy, hogy úgy ülnek volán mögé, hogy nem pihenték ki magukat eléggé, vagy esetleg egy nagyobb étkezés után vezetnek: ez napi szintű autóbaleseteket okoz. A tanács nyilvánvalóan az, hogy mindig nagyfokú éberséggel vezessünk, és indulás előtt pihenjünk. Emellett, különösen a hosszú utak során, tartsunk szüneteket, hogy felfrissüljünk, és lehetőség szerint mindig álljunk meg, ha a szemhéj elnehezülését és az álmosság első jeleit tapasztaljuk.


Alkohol és drogok

Az alkohol vagy a kábítószerek használata - illetve túlzott fogyasztása - még mindig az egyik leggyakoribb oka a közlekedési baleseteknek: mindkettő valóban ronthatja a járművezető józan ítélőképességét, akár jelentős mértékben is. Éppen ezért az elmúlt években megszigorították az ellenőrzéseket, és sokkal szigorúbbak lettek a bírságok az alkohol, vagy kábítószer befolyásoltság alatt vezetők esetében. Ennek ellenére az alkohol és a kábítószerek továbbra is a közúti balesetek - köztük a rendkívül súlyosak - egyik fő okozói.


Nagy sebesség

A nagy sebességgel való vezetés, a törvény által meghatározott határértékek túllépése a féktávolság megnövekedéséhez vezet, és következésképpen sokkal nehezebbé teszi az autó irányítását. Ráadásul a nagy sebességgel való vezetéssel azt kockáztatja, hogy nem marad elég ideje az akadályok kikerülésére. A kár ezekben az esetekben a pénztárcáját is érinti: a bírságok valóban súlyosak lehetnek.


Időjárási körülmények

Gyakran nem az időjárás az autósok legjobb barátja, hanem inkább egy olyan csapda, amely akár nagyon veszélyes lehet, és súlyos autóbaleseteket okozhat. A köd, az eső, a nagy szél, a hó és a jeges utak potenciálisan veszélyesek az autóval közlekedők számára. Ezek a körülmények a legnagyobb körültekintést igénylik, és szükség esetén akár megállásra is kényszeríthetnek: a látási viszonyok ugyanis kedvezőtlen időjárási körülmények között súlyosan romolhatnak, ráadásul a fékút és fékezési idő is megváltoznak, és megnehezítve ezzel az autó irányítását.


Nem biztonságos autó

Az autóbaleseteket gyakran az is okozza, hogy az autó nincs megfelelő műszaki állapotban. A kopott gumiabroncsok, a kopott fékek, a fel nem fedezett meghibásodások nagy veszélyforrásnak bizonyulhatnak. Éppen ezért mindig be kell tartani a rutinszerű karbantartási határidőket, és amint kétségek merülnek fel az autó megfelelő működésével kapcsolatban, azonnal szakemberhez kell fordulni egy alapos átvizsgálás céljából.


MOTRIO TIPPEK&TRÜKKÖK


Az autó rendszeres karbantartása mindig ajánlott, így amellett, hogy biztos lehet benne, hogy tökéletesen hatékony és biztonságos autója van, meghosszabbíthatja az autó élettartamát is.

A Motrio szervizek a forgalomban lévő autóállomány 100%-ának karbantartását végzik. Műhelyeinkben a Motrio márkájú olajat is talál személyautókhoz és kisebb haszongépjárművekhez, a legújabb generációs dízel- és benzinmotorokhoz, beleértve a részecskeszűrővel felszerelt motorokat, és a közvetlen vagy közvetett befecskendező rendszerrel rendelkező autókat is.

 

Kérjen időpontot a legközelebbi MOTRIO szervizbe, csak néhány kattintás!